BLOG

Kerékpárok kötelező és ajánlott felszerelései

2020.03.04 11:17

Közeledik a jó idő, így egyre többen nyeregbe pattannak. Érdemes átnézni a kerékpárokat meg van-e rajtuk minden ami kötelező ugyanis egy közúti ellenőrzés során ha hiányzik valami az büntetést von maga után! Fontos megjegyezni azt, hogy a kötelező elemek a saját biztonságunk érdekében vannak!  De mégis mi a kötelező és mi az ami ajánlott? Erről írok ma egy kicsit bővebben. 

A kötelező felszerelések az alábbi képen láthatóak.

A kormány és a fékek működésének és biztonságosságának ellenőrzését érdemes szakemberre bízni. 

Világítás

Az első és hátsó lámpánál is alapfeltétel, hogy sötétben és tiszta időben legalább 150 méter távolságra látható fényt adjon.

                     

Egyes szilikonos villogó békák is alkalmasak lehetnek, bár ezek inkább arra jók, hogy ne büntessenek meg minket a világítás hiánya miatt. Ha látni és látszódni is szeretnénk manapság már lámpák tömkelegéből választhatunk. Lehet elemes, akkumulátoros, fixen szerelt vagy levehető, amelyik ideálisabb.

Az elemes lámpák fénye már jóval erősebb mint a villogóké. Ezek között vannak amiket fixen fel lehet szerelni, és vannak amiket konzol segítségével le lehet venni. Érdemes végig gondolni melyikre essen a választás, mert például a konzollal felszerelhetőeket egyszerűen bárki le tudja szedni ha mi elfelejtettük és nyilvános helyen hagytuk a kerékpárunkat. Sajnos a fixen szerelhetőeknél is előfordul, hogy leszerelik vagy letörik, de azzal nem jár úgy senki, hogy indulás előtt el felejtette felrakni így világítás nélkül indul útnak.

   

 

Nincs kedved az elemekkel bajlódni? Válassz újratölthető, akkumulátoros lámpákat! Komoly fényerővel bírnak, és ha lemerül csak felteszed töltőre. Ezek minden esetben levehető lámpák. Szilikonpénttal helyezhetőek fel a biciklire, előre a kormányhoz, hátulra a nyeregcsőre. Tartozékként jár hozzájuk egy kábel (töltőfej nélkül) és a rögzítéshez szükséges eszközök (szilikonpánt, gumigyűrű, hátsó lámpákhoz esetenként műanyag konzol amivel a nyereg aljára szerelhetőek). 

 

Agydinamós kerékpárok esetén fixen felszerelhető, kifejezetten erre készült lámpák kaphatóak. Léteznek állófényes és szürkületkapcsolósak is akár. 

Előnyei: Mindig kéznél van, nem kell vele foglalkozni, hogy az elem jó-e még bennük.Kis sebességnél erős villogó fényt ad, nagy sebességnél a fényerő állandósul. Maximálisan környezetbarát, zöld energiaforrás. Az első lámpát lehet be illetve ki kapcsolni. Kikapcsolt állapotban a dinamó nem műkdöik, így nem lassítja a kereket. 

Hátrányai: Figyelni kell a dinamó teljesítményére, mivel a 2,4W teljesítményűek nem elégségesek két izzós lámpa műkdötetéséhez, csak egy izzós és egy LED-eshez, illetve két LED-eshez. Kicsit visszafogja a kereket haladáskor(elenyésző a hagyományos dinamós megoldáshoz képest).Javítása körülményes, szakembert igényel.

 

      

 

Prizmák

Előre fehér színű, hátulra piros színű, a kerekekre pedig borostyán sárga prizmák kellenek.

Első és hátsó prizma kapható párban is, konzolos felszerelhetőséggel. Hátra választhatsz a konzoloson kívül csomagtartóra vagy sárvédőre rakhatót attól függően melyiknek van hely. 

 

Küllőprizmából több féle méret elérhető már. A kötelező mennyiség legalább 2 db legalább az első keréken. Ettől függetlenül nem baj ha a hátsó kerékre is teszel kettőt.

Csengő

Sok fajtából válogathatsz. Vannak megbillentősek, azon belül is fekete vagy színesek.  Egyes daraboknál a megbillenthető kar körül egy műanyag burkolat vigyáz arra, hogy ne törjön le a kar. 

  

Hagyományosabb csengőkből is nagy a választék. A normál méretek mellett nagy méretben is kapható, színes mintákkal, amelyek díszei is lehetnek egy-egy kerékpárnak.

   

Ajánlott

Ajánlott felszerelések: visszapillantótükör, sárvédők, kerékpárzár, pumpa, könyök és térd védők, fényvisszaverő pántok. Ezeken felül ajánlott, városon kívül pedig kötelező is a fényvisszaverő mellény és a bukósisak használata.

 

Valami hiányzik a felsoroltak közül a kerékpárodról? Akkor irány a webshop!

http://kerekparvarazs.hu/sct/571053/Kerekpar-kiegeszitok

Ha szerinted is hasznos ez a bejegyzés oszd meg az ismerőseiddel!

Webáruház készítés