BLOG

Hogyan válasszunk?

2020.03.06 09:39

Manapság már ezerféle kerékpár kapható így nehéz a döntés főleg internetes vásálás esetén. Segítségképpen bemutatjuk a nálunk elérhető kerékpárok fontosabb tulajdonságait és a lényegesebb tudnivalókat.

Gyermek kerékpárok

A kerékpározás, rendeltetésszerű használat mellett is sérüléssel járhat. A megfelelő használat, a karbantartás és a megfelelő védőfelszerelés jelentősen csökkenti a kockázatot. Fontos, hogy a kerékpár méretben megfeleljen, önállóan fel és le tudjon szállni róla! A te felelősséged, hogy gyermeked elsajátítsa és megértse a biztonságos használathoz szükséges tudnivalókat és a közlekedés szabályait! Fordíts figyelmet arra, hogy mindkét fékrendszert egymástól függetlenül tudja működtetni. Az önállóan kerékpározni nem tudó, vagy bizonytalan gyereket ne hagyd egyedül, vagy felnőtt felügyelete nélkül kerékpárral közlekedni!!

Miért jó a futóbicikliA gyerekek saját tempójukban, önállóan éreznek rá az egyensúlyra. Kiváló készség- és képességfejlesztő játék!

A megfelelő méret kiválasztásában segít az alábbi leírás.

Felnőtt kerékpárok

Városi kerékpár

Városi, rövidebb távon történő használatra ideálisak. Kialakításánál elsődleges szempont a kényelem. Alacsony átlépésű váz, városi felszereltség (első és hátsó lámpa, sárvédő, prizmák és csengő), csomagtartó. Kedvező áruk miatt kezdőknek is ideális választás lehet. A városi kerékpárok kialakításánál a kényelem az elsődleges szempont, így idősebbeknek sem okoz gondot a használatuk. Érdemes arra figyelni, hogy sok városi kerékpár váltó nélkül van szerelve ezért ha a lakóhelyed dimbes-dombos, akkor célszerű olyat választani, amely 3-6 sebességes.

Cruiser

Különleges váz kialakítással és gyönyörű színekben kaphatóak. Széles befelé hajló kormányának köszönhetően egyenesen lehet rajta ülni ezzel kényelmessé téve a hétköznapi közlekedést. Széles nyereggel, ballonos gumikkal szerelt, teljes városi felszereltséggel: első és hátsó lámpa, sárvédők, prizmák, csengő és hátsó csomagtartó. 

Trekking

Felépítésében a terep és a városi kerékpárok között helyezkednek el. Kényelmes vázgeometria, csomagtartó és súlyos csomagok elhelyezésére alkalmas váz a jellemzője. Ötvözi a sportot a kényelemmel. A bicikliút aszfaltja mellett lazább köves, vagy homokos talajon is elboldogulunk velük. Kialakításuk a monuntain bike-nál kényelmesebb ülőhelyzetet biztosít, így hosszabb távra is ideális választásnak bizonyulnak.

Mountain Bike - MTB

A mountain bike talán a legelterjedtebb kerékpárfajta. Elsősorban hegyes terepre, földutakra, ösvényekre való. Masszív váz, alacsony áttétek , és széles gumik jellemzik. Egy középkategóriás MTB akkor lehet jó választás, ha leginkább nehéz terepen készülünk használni, és jellemzően rövidebb távokat megyünk vele.

Agyváltó vagy láncváltó?

A láncváltónál a váltás a lánc mozgása (vagyis haladás közben) lehetséges, tehát álló helyzetben nem. Előnye a viszonylag egyszerű szerkezete, ami miatt olcsó és könnyű javítani. Ha télen is rendszeresen használod, nem árt hetente megtisztítani a láncot és lánckerekeket is, és olajozni, különben gyorsan kopik.

Az agyváltós kerékpárok nálunk kontrafékes kivitelben vásárolhatóak. A váltást szintén bowden segítségével végezzük, de a váltás megvalósítható állóhelyzetben, valamint erőteljes pedálozás közben is. Így a kereszteződésnél állva is válthatunk sebességet. Előnye, hogy az agyváltó zárt, tömített rendszer - ezért karbantartást nem igényel. Kevesebb sebességfokozat érhető el velük, mint a külső váltókkal. Főleg napi, városi használatra ideális.

Teleszkópos vagy nem teleszkópos?

Előnye, hogy sokat levesz a zötykölődésből, elnyeli az út hibáit, kényelmesebb a közlekedés. Hátránya, hogy a rugózás lelassít, főleg hegynek felfelé. A városban és aszfaltúton felesleges. Érdemes azt is figyelembe venni, akarsz-e rá kosarat és milyet. Az első teleszkóppal szerelt kerékpárokra előre csak levehető kosár szerelhető, mivel a villa rugózása miatt a fixen szerelt kosár alsó támasztópálcája nem szelehető fel. A levehető kosarak 3-6 kg-ot, a fixen szerelt kosarak 12-15 kg-ot is meg tudnak tartani. Tehát ha te a nagybevásálást szeretnéd az első kosaradban haza vinni nem biztos hogy a levehető kosár a megfelelő számodra (ha túl nagy súlyt kap le is szakadhat!). 

              

 

Még mindig bizonytalan vagy, esetleg felmerült néhány kérdésed? Keress minket bátran telefonon, e-mailban vagy a Facebookon és segítünk! 

Ha szerinted is hasznos ez a cikk, oszd meg az ismerőseiddel! 

 

Webáruház készítés